90 sekunder mot reflux

Grundorsaken till att man får reflux är att magmunnen inte sluter tätt, vilket gör att magsyra och annat maginnehåll kan läcka upp i matstrupen.

Magsyran är till för att smälta mat, samt döda virus och bakterier som vi får i oss när vi äter. Den är stark och frätande. Därför känns det obehagligt och smärtsamt när den läcker ut till ställen som inte är anpassade för det.

För att komma åt grundorsaken gäller det att stoppa läckaget, vilket sker genom att träna upp muskulaturen i bland annat diafragman. Det kräver en speciell neuromuskulär träningsmetod som tar 90 sekunder som dagen att utföra och ger bevisad effekt.

Hur behandlingen går till kommer vi till (vill du gå direkt till behandlingen kan du klicka här), men först behöver vi kort förklara vad som händer i kroppen vid reflux för att du ska förstå hur man kommer åt den bakomliggande orsaken. Alltså något helt annat än symtomlindrande läkemedel.

Magsäcken glider upp genom en försvagad diafragma

Muskeln diafragman spelar en nyckelroll. Den är tunn, ungefär som ett badlakan, och delar överkroppen i två våningar. 

Matstrupen löper som ett stuprör från svalget genom ett hål i diafragman och möter upp magsäcken strax under diafragman. 

Magmunnen i slutet av matstrupen fungerar som en fallucka. Mat och vätska faller ned i magsäcken, men luckan är låst åt andra hållet. När allt funkar som det ska vill säga.

Övre delen av magsäcken ska kunna glida upp genom diafragman. Fast bara vid vissa tillfällen, som till exempel när vi behöver kräkas eller rapa. 

Vid reflux glider övre delen av magsäcken okontrollerat upp genom hålet i diafragman. Den försvagade muskulaturen i diafragman klarar helt enkelt inte att hålla emot ordentligt. Magmunnen öppnas och magsyra börjar läcka uppåt i matstrupen. Falluckan som annars är låst uppåt liknar nu mera en svängdörr där mat och syra både kan åka upp och ner.

På bilden kan du se hur övre delen av magsäcken glidit upp ovanför diafragman.

 

Magsäcken glider upp vid reflux

För att hålla magsäcken på plats under diafragman gäller det därför att träna upp muskulatur som du tidigare inte kunnat komma åt på ett helt nytt sätt.

Bara träning kan stärka muskler

Det finns visserligen många bra mediciner och huskurer som lindrar symtomen av reflux så att du slipper halsbränna, sura uppstötningar och andra obehag.

Däremot rår inte läkemedel på grundorsaken, alltså den försvagade muskulaturen som gör att magsäcken kan glida upp och därmed tillåta ett läckage av maginnehåll.

Jämför bilden till vänster där övre delen av magsäcken ligger över diafragman och den högra bilden som visar en magsäck som ligger rätt.

Magsäckens placering för och efter träning med IQoro

För att få starkare muskler krävs det träning. Förutom att den försvagade muskulaturen som ligger bakom reflux sitter knepigt till, är en del av den icke viljestyrd, vilket innebär att den bara aktiveras av nervsignaler från hjärnan. 

Men det går att komma åt den med innovativ typ av träning som tagits fram genom många år av forskning. 

Därmed är det dags att gå in på hur IQoro fungerar.

Så tränar du bort reflux på 90 sekunder om dagen

IQoro är ett patenterat neuromuskulärt träningsredskap. Genom träningen aktiveras kroppens inprogrammerade system för sväljprocessen med nervbanor och totalt 148 muskler, däribland diafragman.

 

Det innebär att du stärker både viljestyrd och icke viljestyrd inre muskulatur som är involverad i sväljprocessen. Det gör att du även kan få positiva effekter på bland annat snarkning, sömnapné och sväljsvårigheter. 

Träningen är bekväm att genomföra i stort sett var som helst och det krävs bara 90 sekunder om dagen för bevisad effekt.

Köp din IQoro

”Valfenorna” på din IQoro placeras innanför läpparna framför tänderna. Med ett fast grepp om handtaget töjer du kraftfullt tre gånger rakt ut under 10 sekunder samtidigt som du håller emot med läpparna (här finns mer detaljerade beskrivningar om hur du tränar). Träningspasset om max 30 sekunder gör du tre gånger om dagen. Svårare än så är det inte.

Träningen i sig brukar inte vara ett problem. Däremot gäller det att hitta en rutin i sin vardag. Ett knep kan vara att göra det innan frukost, lunch och middag för att knyta upp det till en rutin. Många får resultat redan efter ett par veckor med minskade besvär, men det tar 6-8 månader att bli fulltränad. Därefter krävs underhållsträning för att bibehålla resultaten.

Så ta gärna lindrande läkemedel som din läkare ordinerat under tiden, om du behöver, men kom ihåg att det inte är rekommenderat som en långsiktig lösning. Förhoppningen är att du på sikt ska kunna trappa ner på medicinering allt eftersom du tränar med IQoro och stärker din diafragma.

Vill du ha råd kring träningen eller har andra frågor är du alltid välkommen att ringa eller mejla till vår support på 0650-40 22 37.

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

    

Produkter
Drift & produktion:  Wikinggruppen