Internationella Downs syndrom dagen

Internationella Downs syndrom dagen

Idag, den 21 mars, är det den internationella Downs syndrom dagen. Vi vill lyfta denna dag i och med att barn med Downs syndrom ofta drabbas av ät- och sväljsvårigheter, dysfagi, trots att det finns en effektiv behandlingsmetod. Träning med munhanteln IQoro, kan effektivt motverka denna problematik samt överlag ha stor betydelse för dessa barns utveckling även gällande andra områden.

Många nyblivna föräldrar får ibland felaktigt information om att det nästintill är omöjligt att amma barn med Downs syndrom. Ibland förmedlas även det faktum att det inte går att komma åt dreglingsproblematik och utanförhängande tunga, som är vanligt hos personer med Downs syndrom.

Visst, många med Downs syndrom dreglar, har svårt att stänga munnen samt kan ha en tunga som hänger ut över underläppen.  Det tillhör även vanligheterna att dessa personer drabbas av både sväljsvårigheter och magproblem, ofta beroende av en omogen ”ätkanal” och eller förslappad muskulatur i ät-, tal- och sväljmekanismen. Denna omognad kan även bidra till att såväl den verbala, som den icke verbala kommunikationsförmågan (mimiken) försenas eller blir avvikande.

 

Munhanteln IQoro

Med hjälp av behandlingsmetoden IQoro, ansiktsmassage samt olika övningar i syfte att stärka upp kedjan av muskler från mun till mage, kan barnets vardag underlättas. Vi börjar med att ta död på myten om att det nästan är omöjligt att amma barn med Downs syndrom. Forskaren Mary Hägg, specialiserad inom orofacial medicin vid Hudiksvalls sjukhus, har träffat flera nyfödda med Downs syndrom.

– Med hjälp av en särskild ansiktsmassage samt sugstimulering, kan dessa barn ammas även om det kan ta lite tid för barnet att lära sig suga, menar Mary Hägg.
Mary Hägg betonar dock, att ju tidigare ett barn med Downs syndrom får hjälp med stimulering av sugförmågan, desto bättre blir förutsättningar också för den fortsatta utvecklingen av andra förmågor.
– Via daglig träning med IQoro stimuleras hjärnan, och hela muskelkedjan från mun till magsäck förstärks. Detta bidrar till att det går att lindra, eller komma till rätta med dreglingsproblematik, utanförhängande tunga, öppen mun, bettavvikelser samt en omogen ”ätkanalen”.

 

Ellen och Svante

Två av dessa barn som tagit del av denna behandlingsmetod är treåriga Ellen Schibbye Mohlén från Delsbo samt femåriga Svante Bengtsson från Stockholm. Ellen hade turen att födas på Hudiksvalls sjukhus och fick därmed omedelbar hjälp av Mary Hägg på Tal & Svälj Center.
– Vi fick lära oss en ansiktsmassage samt olika metoder som triggade igång Ellens sugförmåga, berättar Linn Schibbye som därmed lyckades att amma sin dotter.
Numera tränar Ellen med IQoro och föräldrarna vittnar om framsteg gällande minskad dregling likväl som förbättrad förmåga att äta, tugga och svälja. Svante Bengtsson har precis påbörjat sin träning. Hans familj tog bilen från Stockholm till Hudiksvall för att träffa oss på MYoroface.
– Det var verkligen ett givande möte. Svante har problem både med att äta och sova, samt ligger efter med talet. Vi fick en hel verktygslåda med oss från besöket på MYoroface. Metoder om hur vi ska kunna hjälpa Svante. Vi har varit till en uppsjö av logopeder i Stockholm, men aldrig någonsin fått så här matnyttiga träningsmetoder, säger Åsa Bengtsson.

 

Grovmotoriken först

Som ett steg i behandlingen med IQoro är det av vikt att först få kläm på grovmotoriken. Det är vanligt att barn med Downs syndrom lär sig gå senare och har svårt med balansen. Detta gäller även Svante, vilket har gjort att familjen Bengtsson numera hoppar runt och leker ”Följa John” i hemmet för att få kläm på den delen.
– Munhanteln är Svante fortfarande lite skeptisk till. Han vill gärna hålla den åt andra hållet. Han är dock en fena på att blåsa i petflaskan med vatten, som hjälper honom att träna upp andningen, tillägger Åsa Bengtsson.

Värt att betona är att det generellt sett kan behövas en hel del trixande, innan barn accepterar munhantelträningen. Det viktiga är att skynda långsamt och vinna barnets förtroende, då brukar det ge sig självt. Sist men inte minst involvera gärna förskola och skola i den dagliga träningen för att få en bra kontinuitet i behandlingen.

Vill du veta mer om IQoro som behandlingsmetod tveka inte att höra av er till oss på MYoroface AB i Hudiksvall. Du når oss på 0650-40 22 37 eller [email protected]
    

Products
    Produced by:  Wikinggruppen